Winnica Skarpa Dobrska

Kontakt

Marzanna i Paweł Herbsztajn

email: s.herbsztajn@op.pl

***

adres: Dobre koło Kazimierza Dolnego


Skarpa Dobrska

Winnica została założona wiosną 2014 roku, tuż obok Rezerwatu Przyrody Skarpa Dobrska usytuowanego w otulinie Kazimierskiego Parku Krajobrazowego. Uprawa o powierzchni 1 ha znajduje się na terenie o nachyleniu 10% i wysokości 133-181 m n.p.m. Nasadzenie winorośli na południowo-wschodniej stronie stoku zapewnia możliwie najsilniejsze nasłonecznienie przez cały dzień, natomiast dzięki bliskości Wisły klimat wokół winnicy łagodnieje. W takich warunkach możliwe jest uprawianie vitis vinifera - w naszym przypadku odmian takich jak: riesling, zweigelt, pinot gris, gewürztraminer. Uprawiamy również szczepy johanniter oraz regent.
Na unikatowość winnicy w znaczny sposób wpływają wapienne skały osadowe powstałe około 50 milionów lat temu. Dobrze wykształcony profil rędziny wapiennej zapewnia dobry drenaż i zachęca winorośl do rozwoju głębokiego systemu korzeniowego. Biała gleba odbija promienie słoneczne, kierując je na owoce i liście, dzięki czemu są lepiej doświetlone. Ponadto wapień nadaje winom unikatowy charakter, aromat i smak.
Kluczem do otrzymania wina o dobrej i bogatej strukturze są przede wszystkim owoce, z których ono powstanie. Dobra gleba zapewnia mineralność naszych win, a odpowiednie nawożenie zdrowy wzrost naszych winorośli. Z kolei cięcia sezonowe i zielone zbiory umożliwiają uzyskanie owoców o najlepszych walorach winiarskich. Stąd też ważne jest sumienne gospodarzenie samą winnicą – nie tylko winiarnią. Prace pielęgnacyjne, którym podlegają nasze winorośle wykonujemy samodzielnie, bądź staramy się doglądać osobiście. Dzięki dbałości o najmniejsze szczegóły już na etapie pielęgnacji i wzrostu owoców mamy pewność, że będziemy mogli zaoferować Państwu produkt o najwyższej jakości.
Ciągle jako „młodzi” winiarze staramy się poznać świat wina od podszewki. Stąd też naszym podstawowym celem jest stworzenie wina bogatego w aromat i smak, o jak najlepszej jakości i walorach smakowych. Do produkcji wina używamy jedynie wyselekcjonowanych, w pełni dojrzałych owoców. Z nich za pomocą samocieku (siłą grawitacji, bez dodatkowego tłoczenia) otrzymujemy sok z którego powstanie wino. Produkcja odbywa się w kontrolowanej temperaturze. Aby zapewnić naturalność, wino nie jest ani dosładzane, ani odkwaszane.